Help, een zwerm!

Een zwerm, wat nu?

Voor de meeste mensen is het zien van een bijenzwerm een indrukwekkende gebeurtenis waarbij gelijktijdig 10 duizenden bijen door de lucht zoemen. Ondanks dat het er indrukwekkend uitziet, is een zwerm ongevaarlijk voor mens en dier. De bijen zijn alleen op zoek naar een nieuw onderkomen. Vlak voor vertrek hebben ze hun maag gevuld om de komende dagen door te komen. Hierdoor zijn ze over het algemeen erg rustig en zullen ze niet snel steken.

Het beste wat je kan doen is de zwerm met rust laten en contact opnemen met een lokale imker die het volk komt ophalen. Adressen en telefoonnummers van imkers zijn makkelijk te vinden op het internet. Mocht je in de buurt van Lieshout wonen dan kan ik de zwerm komen ophalen mits de zwerm verantwoord te scheppen is voor mens en dier. 

Waarom zwermen bijen?

Het zwermen van de bijen is voor een volk de manier om het voortbestaan van het volk veilig te stellen. De koningin zwermt met een groot aantal bijen naar een nieuw onderkomen om daar haar leven voort te zetten. In de oorspronkelijk kast zal een nieuwe koningin geboren worden om in de oude kast verder te leven. Hierdoor is het oude volk in tweeën gesplitst en heeft het een grotere kans om te overleven