Red de bij

De laatste jaren is al veel geschreven en gepraat over de honingbij en dat het er slecht mee gaat. Het gebruik van pesticiden in de landbouw en de monocultuur hebben de bij niet geholpen. Ook de opkomst van de varroa mijt heeft veel schade aangebracht in de bijenvolken. Gelukkig gaat het de laatste jaren weer stukken beter. En zelf kan je ook makkelijk wat bijdragen zonder grote investeringen. Hieronder een aantal tips.

Insectenhotel

Naast de honingbij zijn er nog 300 andere soorten bijen in Nederland die het ook moeilijk hebben. Wat je hiervoor kan doen is het ophangen van een bijenhotel. Deze zijn op verschillende plekken te koop zoals in tuincentra maar ook leuk om zelf te maken.

Voedsel

Verander je saaie balkon of tuin in een veelzijdig bloemenparadijs. Een kleine plek in je tuin helpt al veel. Je kan hiervoor kant en klare zaai pakketen kopen maar je kan ook zelf op zoek gaan welke planten je hiervoor kan kiezen. Enkele mogelijkheden zijn: luzerneklaver, honingklaver knoopkruid. En niet te vergeten water. Dit halen de bijen het liefst in een oude water poel. Dit noemen imkers ook wel een bijenkroeg.

Rommelhoekje

Laat hier wat bladeren en takken liggen waar allerlei insecten in kunnen schuilen. `Laat hier zoveel mogelijk natuurlijk materiaal liggen.