Voedsel voor de bijen

Ook onze bijen moeten eten en drinken. Niet alleen om honing te maken, maar ook om raat te kunnen bouwen en jonge bijen te kunnen verzorgen. Hieronder een selectie van de producten die de bijen verzamelen.

Nectar

Nectar is een stof die door planten wordt gemaakt. Deze wordt op verschillende tijden van de dag afgescheiden.  De samenstelling is van elke plant weer anders. Dit zorgt ervoor dat honing anders smaakt afhankelijk van de planten waarop de bijen hebben gevlogen.

Stuifmeel

Stuifmeel wordt gemaakt in de meeldraden van de plant en kan worden gezien als de mannelijke zaadcellen. Bijen oogsten de stuifmeel als bron van vetten, mineralen en eiwitten. Ook hier geldt dat verschillende soorten planten verschillende soorten stuifmeel leveren qua samenstelling.

Water

Als laatste, maar zeker net zo belangrijk, is water. De plek waar bijen water halen noemt men een bijenkroeg. De bijen hebben dan vaak een voorkeur voor water wat er "smerig" uit ziet zoals in een sloot. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hier mineralen inzitten.