Het leven van de honingbij

De bij

Apis mellifera of beter bekend als de honingbij is een van de bekendste bijensoorten die in Nederland leven. Dat komt met name omdat deze veel voorkomt en producten maakt die we kennen als honing, propolis, was en nog vele andere producten.

Ze leven in grote groepen van 20.000-60.000 bijen waarbij de bijen perfect op elkaar ingespeeld zijn. Daarom wordt een bijenvolk ook wel beschouwd als een groot super organisme

Huisvesting

Als huis gebruikten de bijen oorspronkelijk holle boomstammen. Imkers hebben er later voor gezorgd dat de bijen in korven (gemaakt van buntgras of stro) gingen wonen en nog later in kasten gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn er ook al imkers die kasten van een kunststof gebruiken.

Voedsel

Ook een bij moet eten. Dit eten wordt verzameld door de werksters in een gebeid van een straal van 5 kilometer van hun kast. Ze verzamelen dan nectar, pollen en water.

De nectar wordt gebruikt om honing van te maken en de pollen voor de bouw van nieuw raat. Verder op de site staat een uitgebreide uitleg.